info@jciflevoland.nl

Jonge Mantelzorgdag

Jonge Mantelzorgdag

Posted by: JCI Flevoland
Category: Nieuws

Op zondag 24 september 2017 was het zover, toen vond de derde ‘Jonge Mantelzorgdag’ plaats voor jonge mantelzorgers van 8 tot 17 jaar, dit keer in samenwerking met Scoutinggroep Almere. Via de VMCA (Vrijwilligers en Mantelzorg Centrale Almere) hadden zich totaal 40 jonge mantelzorgers aangemeld. Op het scoutingterrein Stormhoek konden ze deelnemen aan activiteiten zoals zeilen, pionieren, kanoën, vuur maken en een escaperoom. Als afsluiter heeft de bekendste ijssalon van Almere, Mariola, alle mantelzorgers en begeleiders verwend met een hoorntje overheerlijk, ambachtelijk schepijs.

“Door onze krachten als vrijwilligersorganisaties te bundelen, hebben wij het gezamenlijk tot een succesvolle dag weten te brengen,” vertelt Justin Brouwer, organisator van de mantelzorgersdag. Justin is mede-eigenaar van Zorg Ambiance, een servicebureau in de zorg. Hij vervolgt, “dit was mijn installatieopdracht en ik heb veel leermomenten ervaren die ik in mijn werk toepasbaar kan maken. Volgend jaar gaan we weer zo’n fantastische dag organiseren!”

Op basis van het JCI Active Citizens Framework heeft JCI Flevoland in 2014 voor de eerste keer de ‘Dag van de Jonge Mantelzorgers’ georganiseerd. Dit project is tot stand gekomen na een kamertraining van Bertolt Daems.“We zijn naar aanleiding van deze training in overleg gegaan met gemeentes en overheidsinstanties met de vraag welke doelgroep binnen Flevoland nog onderbelicht is. Op basis hiervan zijn we bij de jonge mantelzorgers gekomen,” vertelt Iris Bijlsma-Krol, voorzitter van JCI Flevoland.

Jonge mantelzorgers zijn jongeren die opgroeien in een gezin waar iemand langdurig extra zorg nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan een direct familielid met een verstandelijke beperking, een psychische aandoening, een handicap of een ongeneeslijke ziekte. Een jonge mantelzorger maakt zich zorgen over de thuissituatie, moet vaak ‘mee zorgen’ en krijgt zelf minder zorg en aandacht. Dit zijn de redenen waarom JCI Flevoland deze specifieke doelgroep een onbezorgde dag wilde geven. Een dag die volledig om deze jongeren draait met veel leuke en avontuurlijke activiteiten.